Wilt u uw huis tijdelijk verhuren? Uw koopwoning tijdelijk verhuren brengt veel voordelen met zich mee. Neem contact op met Hunwonen en wij helpen u verder!
Je huis verhuren.
In Nederland is de bescherming van huurders goed geregeld. De huurder ontleent zijn of haar rechten aan het Burgerlijk Wetboek. Dat houdt in dat het voor de verhuurder in beginsel niet eenvoudig is om eenzijdig een huurovereenkomst op te zeggen. Toch zijn er bij het verhuren voor bepaalde tijd constructies voorhanden waarbij dit goed geregeld is. De verschillende varianten kunnen alleen maar gekozen worden wanneer er voldaan wordt aan de vooraf gestelde voorwaarden. Het voldoen hieraan is cruciaal aangezien de overeenkomst anders als niet rechtsgeldig bestempeld kan worden, waardoor deze wordt gezien als een huurcontract voor onbepaalde tijd. Dus ook als het contract wordt getekend, is de huurbescherming van de huurder niet per definitie vermeden enkel doordat er het woordje ‘tijdelijk’ in staat. Los daarvan zal het altijd moeten gaan om legale verhuur.
Welke mogelijkheden heb ik om mijn woning tijdelijk te verhuren?
U wilt uw woning tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk niet in uw woning woont. Of omdat uw woning leeg staat. Er zijn verschillende vormen voor tijdelijke verhuur. Er zijn landelijke regels voor tijdelijke verhuur, maar ook lokale. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de regels.
1. Huurcontract voor bepaalde tijd
- Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch na de afgesproken periode. Voorwaarde is dat de verhuurder de huurder op tijd schriftelijk informeert over het einde van de huur. Dat wil zeggen tussen drie maanden en een maand voor de afgesproken einddatum. Voor een Zelfstandige woning is de afgesproken periode waarin u (iets) huurt maximaal 2 jaar. Voor een Onzelfstandige woonruimte is dit maximaal 5 jaar. Let op: woningcorporaties mogen, buiten enkele uitzonderingen, geen huurcontract voor bepaalde tijd van maximaal 2 jaar afsluiten voor sociale huurwoningen. Als verhuurder mag u de huur niet tussentijds stopzetten. Uw huurder mag de huur wel tussentijds opzeggen. De opzegtermijn voor de huurder hang af van wanneer de huurder betaalt. Betaalt uw huurder de huur per maand? Dan is de opzegtermijn van de huurder ook een maand. Wel geldt er een minimum van 1 maand van tevoren. Betaalt de huurder per 3 maanden of meer? Dan geldt er een opzegtermijn van maximaal 3 maanden van tevoren. Verlenging van het huurcontract voor bepaalde tijd is mogelijk. Maar dan verandert het huurcontract in een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). De huurder heeft dan volledige huurbescherming. Dit geldt ook als het eerdere huurcontract voor bepaalde tijd korter was dan het maximum aantal jaren. Dit is 2 jaar voor een zelfstandige woning en 5 jaar voor een onzelfstandige woning.
2. Tussenhuur (ook bekend als de diplomatenclausule)
Stel u bent tijdelijk afwezig door vakantie, werk of studie. U kunt uw woning dan tijdelijk verhuren via een contract voor tussenhuur. Dit staat ook wel bekend als de diplomatenclausule. Uw huurder vertrekt dan weer uit uw woning als u terugkomt. Daarover maakt u duidelijke afspraken met uw huurder. Expats maken hier bijvoorbeeld gebruik van. Omdat ze vaak voor hun werk naar een ander land moeten verhuizen.Bij een contract voor tussenhuur mag uw huurder het contract niet tussentijds opzeggen.
- U spreekt met uw tijdelijke huurder een bepaalde periode voor de huur af. Na deze periode moet de tijdelijke huurder uit de woning. U moet het huurcontract wel tegen de afgesproken einddatum opzeggen. Daarvoor geldt een opzegtermijn. Dat is een maand, en voor elk jaar dat de huurder in de woning woont komt er een maand bij (tot in totaal maximaal 6 maanden). Als verhuurder mag u de huur niet tussentijds stopzetten. Is de tussenhuur beëindigd maar gaat u nog niet terug naar uw woning? Dan kunt u de woning nog eens tijdelijk verhuren met een diplomatenclausule.Verlenging van een huurcontract voor tussenhuur is mogelijk. Spreek dan wel een duidelijke einddatum af met de huurder in een nieuw huurcontract.
3. Woonruimte verhuren via de Leegstandwet
Uw woning kan tijdelijk leeg staan. Bijvoorbeeld omdat uw woning te koop staat en u zelf al bent verhuisd. Ook kan het komen doordat u uw woning op termijn wilt slopen of renoveren. U mag uw woning dan tijdelijk verhuren volgens de Leegstandwet. Voor meer informatie zie pagina Leegstandswet4. Vakantieverhuur
De voorwaarde voor de verhuur van uw (koop)woning aan toeristen verschillen per gemeente. Wel is er een nieuwe wet voor vakantieverhuur in de maak. Deze regelt onder andere de meldings- en registratieplicht voor de verhuur van uw woning aan toeristen.Huurders mogen hun woning niet onderverhuren aan toeristen. Want dan onttrekken zij woonruimte aan de woningvoorraad.
Wilt u uw huis tijdelijk verhuren? Meld dit op tijd bij uw verzekeraar. Ook heeft het tijdelijk verhuren van uw woning vrijwel altijd fiscale consequenties. Informeer bij de Belastingdienst of een financieel adviseur wat in uw persoonlijke situatie de consequenties zijn. Heeft u hulp nodig bij het verhuren van uw woning? neem dan contact op met Hunwonen.nl