Wat is een energielabel
Sinds 1 januari 2015 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het energielabel voor woningen loopt van A tot en met G. Het A-label is het meest energiezuinig en het G-label het minst zuinig. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Er wordt gekeken naar eigenschappen die van invloed zijn op het energieverbruik van de woning. Zoals isolatie en de installaties voor warm water en verwarming. Het energielabel is een rapport van enkele pagina’s waarin de eigenschappen van de woning, de gegevens van de adviseur, enkele standaard adviezen om de woning energie zuiniger te maken en het energielabel dat het huis heeft gekregen weergegeven.
Het energielabel voor woningen is ingesteld in 2008 op basis van een Europese richtlijn (BRL 9500). Doel van het energielabel is consumenten te stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. Het energielabel geeft aan waar nog mogelijkheden zitten voor energie besparende maatregelen.
Nog weinig consumenten zijn zich bewust van de hoogte van hun energierekening, laat staan van het feit dat de energieprestatie van hun woning daar iets mee te maken heeft. Het energielabel kan een rol in de bewustwording spelen, binnen een breder pakket van maatregelen. Een duidelijkere koppeling met de energierekening van de particuliere woningeigenaar kan hierin helpen. Een Energieprestatiecertificaat heeft een meerwaarde bij de verhuur en de verkoop van de woning.
Om echt kosten voor energie te besparen is het zinvol om maatregelen te treffen om het energieverbruik terug te dringen. Het energieprestatiecertificaat geeft inzicht in hoe energiezuinig uw huis is.
Hunwonen vraagt bij de opdracht voor verhuur een definitief energielabel van de eigenaar. Dit energielabel kan aangevraagd worden via Energielabel woning aanvragen | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl