Wie is verantwoordelijk voor welk onderhoud
De huurder en verhuurder zorgen er gezamenlijk voor dat de woning in goede staat is en blijft. In deze tekst vindt u informatie over de verplichtingen van beide partijen. Ook kunt u lezen wat de huurder kan doen als hij vindt dat zijn verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen niet nakomt.
Wie zorgt voor welk onderhoud?
Bij een huurwoning hebben de huurder en de verhuurder allebei verplichtingen op het gebied van onderhoud. De huurder zorgt voor de kleine herstellingen en onderhoud. De verhuurder zorgt voor de overige herstellingen en onderhoud. Dit is dwingend recht. Partijen kunnen daarvan niet afwijken.
Welk onderhoud voert de huurder uit?
De huurder is verantwoordelijk voor kleine herstellingen, zoals bijvoorbeeld reparaties van binnensloten, sluitingen van ramen en de ruiten. Ook het binnenschilderwerk, het schoonhouden en ontstoppen van gootstenen, afvoeren en toiletten en het vegen van de schoorsteen (voor zover door huurder bereikbaar) behoort tot de taken van de huurder. Verderop in deze tekst kunt u een lijst downloaden, met welke reparaties voor rekening van huurder komen (lijst ’kleine herstellingen’). De huurder zorgt natuurlijk ook voor reparaties van schade waarvoor hij zelf verantwoordelijk is.
Wat zijn de verplichtingen van de verhuurder?
De verhuurder is verplicht om de woning in goede staat ter beschikking te stellen en te onderhouden. De verhuurder is bovendien verplicht alle reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, behalve die waartoe de huurder verplicht is. Aan het eind van deze tekst vindt u een tabel waarin staat wat de huurder, en wat de verhuurder dient te doen aan onderhoud, reparaties en vervanging. Onderstaand overzicht is de onderhoudswijzer voor huurwoningen. Het is een hulpmiddel en geeft slechts een indicatie van wat in de meeste gevallen voor rekening van verhuurder en wat voor rekening van huurder komt. De inhoud van de huurovereenkomst en wat hierover wettelijk is geregeld is bepalend.
Klik hieronder op de link om het overzicht van de onderhoudsverplichtingen te openen.
Overzicht onderhoudsverplichtingen huurder – verhuurder
Bij calamiteiten buiten onze openingstijden kunt u rechtstreeks contact opnemen met een lokale installateur, ontstoppingsbedrijf, etc.
Wij wijzen u erop dat veel bedrijven buiten kantooruren alleen storingsdiensten draaien en dat er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht.
Indien u een melding plaatst verzoeken wij u ons hierover zo spoedig mogelijk te informeren per telefoon 06 45 62 66 61 of via onze website.
Belangrijk: de kosten voor herstel kunnen voor uw eigen rekening komen, dit is onder andere afhankelijk van de oorzaak en spoedeisendheid.